Huskeliste før praksisperioden

På siden Praksis – Høgskulen på Vestlandet er det gitt utfyllende informasjon om generelle rettigheter, regler og plikter som studenten bør sette seg inn i før de skal i  praksis:

Taushetsplikt
Når du som student godkjenner utdanningsplanen din i studentweb signerer du for at du er kjent med regler og krav knyttet til taushetsplikt. Taushetsplikterklæringen vil gjelde for hele studieforløpet. Enkelte helseforetak ønsker at studenten underskriver ytterligere taushetsplikterklæringer, som signeres for deres praksisperioder.

Obligatorisk e-læringskurs i Helse Vest
Alle studenter som skal i ekstern praksis i helseforetakene i Helse Vest må gjennomføre obligatoriske e-læringskurs for det helseforetaket du skal gjennomføre praksis i. Dette gjelder praksis i 2. og 3. studieår.  Kursene tas på Læringsportalen til Helse Vest. Hvilke obligatoriske kurs du skal ta, finner du ved å trykke på det helseforetaket du skal gjennomføre praksis i under.

Hvis du har spørsmål knyttet til læringsportalen, kan du ringe Kundesenter på tlf 55 97 65 40.

«Søknad» om praksisplass i Helse Vest via WebCruiter
Når praksisplan er lagt, sender praksiskontoret IKT bestilling på studenter som skal i praksis  til de ulike praksisstedene i Helse Vest. Deretter oppretter praksisstedet en annonse i WebCruiter for sin(e) praksisplasser. Lenke til annonsen sendes tilbake til praksiskontoret som videreformidler riktig WebCruiter lenke til riktig student.

Deretter “søker” studenten om praksisplass i WebCruiter innen satt frist. Ved å søke i WebCruiter opprettes også automatisk søknad om ID-kort og IKT-tilgang på praksisstedet.

Obs:

  • Det er viktig å ta de obligatoriske e-læringskursene til helseforetaket du skal til før en fyller ut søknad på WebCruiter.
  • Husk å legge inn hele fødselsnummeret ditt (11 siffer) og mobilnummer.
  • Husk å gjennomføre registreringen innen satt frist

IKT-tilgang ved praksissteder i Helse Vest
For intern praksis, skal studentene benytte sine IKT-tilganger som student ved HVL.

For ekstern praksis skal studentene benytte praksisstedets IKT-systemer. Når studenten har søkt en praksisplass i WebCruiter, skal søknad om IKT-tilgang genereres automatisk.

Student får utdelt brukernavn og passord ved praksisstart fra praksisplassen. Dette skjer via telefonnummer oppgitt i webcruiter.

Tildelt passord i Helse Vest har kun 90 dagers gyldighet og må tildeles på nytt for hvert semester. Husk å ta vare på tildelt brukernavn.

Her finner du utfyllende informasjon til de studentene som skal gjennomføre praksis hos;

Navneskilt og ID-kort
For alle praksisstudier (både interne og eksterne) skal studenten ha synlige navneskilt med navn og tittel slik at studenten kan identifiseres. Studentene må selv skaffe seg navneskilt.

I ekstern praksis skal studentene som regel ha ID/adgangskort-kort fra arbeidsstedet i tillegg.

Ved Haukeland Universitetssjukehus (HUS) er studentene pålagt å ha personlige identitets (ID)-kort med bilde. ID-kortet gir tilgang til de ulike laboratoriene, garderober og uthenting av arbeidstøy (uniformer) på tøymaskinene.  Studentene henter sitt ID-kort ved Drift/ teknisk kundesenteret tidligst et par dager før den første praksisperioden ved HUS. Ta med gyldig legitimasjon (bankkort, førerkort eller studentkort m/bilde).

Du finner adresse og åpningstider til Drift/ teknisk kundesenter her.

Praksiskontoret sender oppdaterte studentlister til Drift/teknisk kundesenter ved HUS i forkant av praksisperiodene.
ID-kortene ved HUS skal leveres inn ved Kundesenteret etter avsluttet 6.semester.

Ved de øvrige praksisstedene i Helse Vest får studentene tildelt ID-kort ved oppmøte.

Studentene som skal i punktpraksis i 2.semester får ikke tildelt ID-kort med bilde.

Gjør deg kjent med informasjon om praksisperioden
Praksislærer sørger for at oppdatert informasjon om årets praksisstudier er tilgjengelig for alle studentene og praksisstedet.
Studentene skal ha informasjon om hvor og når de skal møte opp første dagen og de skal ha navn og kontaktinformasjon til minst en person ved avdelingen.
Praksisveiledere skal ha informasjon om hvor og når de skal møte studentene første dagen og de skal ha navn og kontaktinformasjon for hver enkelt student i forkant.

Læringsutbyttene og arbeidskravene er noe ulike i de forskjellige praksisstudiene, det er derfor viktig at både studenten og praksisveilederen forbereder seg i forkant til hver ny praksisperiode og setter seg inn i:
Hva er ønsket læringsutbytte for praksisstudiet?
Hva er studentenes arbeidskrav tilknyttet praksisstudiet?
Er der prosedyrer og mer detaljert informasjon fra avdelingen?
For studenten er dette tilgjengelig via emnesiden på Canvas.
Praksisveileder skal få denne informasjonen via sin avdeling/seksjon/arbeidsplass.