IKT og bioinformatikk

Generell informasjon:

Emnet BIO200 Informasjonsteknologi og bioinformatikk undervises 3. semester ved Bioingeniørutdanningen på HVL. Emnet består av flere ulike deler:

Informasjonsteknologi

Emnet gir studentene grunnleggende kunnskaper om IKT, oppbygging og organisering av IKT-systemer og relaterte arbeidsprosesser i helsesektoren. Studentene skal få økt forståelse for hvilken funksjon IKT har innen medisinske laboratorier og laboratorieanalyser og helsevesenet som helhet. En slik kompetanse vil bidra til bedre samhandling og kommunikasjon med andre aktører som bidrar til utvikling, organisering og drift av informasjonsteknologi; både databaser, servere, ulike programvarer og styringssystemer for instrumentering.

Programmering

Kurset gir grunnleggende opplæring i programmering ved bruk av Python. Python er et allsidig programmeringsspråk, men med en overkommelig brukerterskel, og det har mange relevante utvidelser og det har blitt et populært programmeringsspråk innen biologisk – medisinsk forskning. Kunnskap i et programmeringsspråk gir verdifull forståelse i hvordan datamaskiner fungerer og samhandler. Python har en mengde avanserte utvidelser som gir brukeren mulighet til kunstig intelligens (AI), maskinlæring og avanserte statistiske analyser og med kobling til databaser.

Analyse og statistikkverktøyet R

R er et meget avansert analyseverktøy med programmeringsmuligheter. Vi fokuserer på bruk av R til å ta inn, bearbeide, eksportere, analysere og visualisere data. Ved håndtering av store datamengder er det verdifullt å ha gode verktøy for å hjelpe å peke på eller trekke ut viktig informasjon. Visualisering av data er en god måte å få oversikt over komplekse data.

Tips til bruk av R og bioingeniørfaglig relevante oppgaver finnes her:

Bioinformatikk

Bioinformatikk spiller i stadig økende grad en sentral rolle innen medisinske laboratorieanalyser. Hensikten med emnet er å gi studenten en grunnleggende innføring i biologiske databaser, databehandling og analyser der bioinformatiske verktøy anvendes.

Videre vil en fokusere på anvendelse av tilgjengelig verktøy og databaser for å analysere gener og proteiner. Lovverk, muligheter og begrensninger innen fagfeltet berøres også.

Se emneplanen her.